Kabinet za suvremeni ples

Kabinet za suvremeni ples

Satovi suvremenog plesa održavaju se u HKD-u na Sušaku u sljedećim terminima, u 2 grupe (početna i napredna)*:

  • ponedjeljak 20:00-21:00 / 21:00-22:00
  • srijeda 19:00 – 20:30 / 20:30 – 22:00

*početna i napredna grupa se definiraju prema sposobnostima polaznika

 

Što je cilj ovoga programa?

Cilj nam je u inspirativnom i ugodnom okruženju proširiti svijest o važnosti kretanja, tijelu i prostoru, te kroz kreativan i zabavan način omogućiti razvoj koordinacije i motoričkih sposobnosti.

 

Kako izgleda sat suvremenog plesa u Kabinetu?

Svaki sat započinje zagrijavanjem, koje se sastoji od kondicijskih vježbi i vježbi snage, ali i različitih vježbi iz područja yoge i pilatesa. Slijede vježbe i kratke sekvence na podu, koje istražuju kako tijelo funkcionira u dodiru sa podom, kako kontrolirati težinu, padanje i dizanje bez ozljeda, te kako izbalansirati napetost i opuštenost mišića. Stojeće vježbe su tehničke prirode i inspiraciju uzimaju iz vokabulara klasičnog baleta, kako bi se tijelo u vertikalnom stavu postavilo u pravilan položaj uz funkcionalno korištenje mišićne mase te kako bi se uspostavila pravilna koordinacija ruku i nogu. Vježbama kroz prostor i plesnim sekvencama vježbamo fluidnost pri kretanju, tjelesno pamćenje, kondiciju, prostornu orijentaciju i konačno ono najvažnije: kako se slobodno i s užitkom kretati kroz prostor. Sat završava vježbama istezanja i opuštanja, uz svjesno korištenje disanja.

 

Što ćemo sve naučiti?

Naglasak edukacije je na „release“ tehnici i radu na podu (floorwork), te zanimljivim i vrlo jednostavnim vježbama i strukturiranim sekvencama, koje će unaprijediti koordinaciju pokreta, razviti mekoću i lakoću pri kretanju te osnažiti povezanost tijela, uma i duha.

Na satovima suvremenog plesa susrest ćemo se sa pojmovima poput težine, težišta, gravitacije, impulsa, inercije, suspenzije, spirale i balansa. Saznat ćemo kako se tijelo anatomski ponaša u različitim situacijama, kako funkcionalno trošiti energiju te kako naše tijelo, koje je drugačije od drugih tijela, može izvoditi istu koreografiju. Naučiti ćemo razliku između različitih vrsta okreta i skokova, kako padati bezbolno i dizati se s lakoćom, a naučiti ćemo i kako fluidno povezati pokrete kako bi izveli zadanu koreografiju. Osvijestiti ćemo i proces disanja pri fizičkom naporu i kako disanjem podržati pokret. Naučiti ćemo mnoštvo vježbi, sekvenci i koreografija, ali i praktičnih činjenica o anatomiji, što ostaje za cijeli život i svakako koristi u svakodnevnom životu.

 

Koliko traje program i tko se sve može upisati?

Program traje od listopada 2023. do kraja lipnja 2024., uz pauzu za Božić i Novu godinu.

Upisi su otvoreni za sve odrasle osobe (18+), koje žele osvježiti svoju svakodnevicu i rasplamsati svoju maštu kroz vježbanje, pokret i ples.

Napomena:

Upisi su mogući tijekom cijele godine, međutim prilagodba programu ovisi isključivo o vlastitom znanju i iskustvu. To znači da, ukoliko se kao početnik upišete tek u veljači, morate biti svjesni da ste propustili neke od osnova koje su već obrađene prethodnih mjeseci, pa ćete morati učiti u hodu, ubrzanim tempom i imati strpljenja.

 

Što je potrebno za pohađanje programa?

Za pohađanje satova suvremenog plesa potrebna je prikladna odjeća (majica kratkih rukava i rastezljive hlače/trenerka/tajice), pamučne čarape i obavezno bočica vode.

Za prijave i dodatne informacije obratite nam se porukom ili na 091 90 10 834.

Kako se upisati?

Za sve informacije možete nas kontaktirati na:
E-mail: siwaka@gmail.com • Mob. 091 90 10 834 • Facebook: Kabinet

Kako se upisati?

Za sve informacije možete nas kontaktirati na:

E-mail: siwaka@gmail.com
Mob. 091 90 10 834
Facebook: Kabinet

Što je suvremeni ples?

Suvremeni ples je umjetnost 20. stoljeća koja uključuje raznolike stilove. Sam pojam često je teško objasniti upravo zbog različitih tumačenja, ali i zbog individualnih pristupa i ekspresija. Suvremeni ples je energičan i otvoren svakojakim mogućnostima, te potiče na promišljanje svijeta oko nas i ulazi često u dijalog sa drugim umjetničkim disciplinama (vizualna umjetnost, film, video, glazba, kazalište, nove tehnologije).

Ova plesna aktivnost uključuje dinamično putovanje kroz prostor, korištenje fluidnih pokreta, te potiče upotrebu svih dijelova tijela kao i izuzetnu kreativnost. To je aktivnost koja potiče na promišljanje svijeta oko nas, te često propituje odnos pojedinca i društva u kojem djeluje.

Za razliku od baleta, suvremeni ples koristi prirodnu predispoziciju tijela iako često koristi i vrlo virtuozne vještine kretanja!

Sat suvremenog plesa se najčešće sastoji od zagrijavanja tijela kroz raznolike strukturirane pokrete koji se često grade u sekvencu (ili kratku plesnu frazu), a koji pridonose osvješćivanju vlastitog tijela te postizanju osjećaja oslobađanja.