Kabinet

Kabinet

Umjetnička organizacija Kabinet osnovana je 2008. u Rijeci, a djeluje u području izvedbenih umjetnosti (s naglaskom na plesnu umjetnost), istražujući mogućnosti interdisciplinarne suradnje sa vizualnim umjetnostima i novim medijima.

Kabinet je prostor u kojem je sve moguće, koji sakuplja i okuplja ideje, motive i načine rada, to je mjesto potrage za motivacijom, koja nas pokreće i u nama budi želju za izražavanjem i istraživanjem. U Kabinetu nema pravila, Kabinet je slobodna kreativna zona.

Osim autorskih umjetničkih produkcija, organizacija djeluje i na području edukacije, pa tako edukativni program „Kabinet suvremenog plesa“ omogućuje svojim polaznicima da se upoznaju sa tehnikama i metodama suvremenog plesa, da usavršavaju svoje plesne tehnike i kreiraju svoj autorski koreografski materijal.

Umjetnička voditeljica Kabineta je Ivana Kalc, samostalna plesna umjetnica.

Ivana Kalc

Ivana Kalc, umjetnička voditeljica Kabineta, rođena je u Rijeci (Hrvatska). Nakon formalnog obrazovanja u Rijeci (studij  germanistike i povijesti), 2003. godine odlazi u inozemstvo na studij suvremenog plesa (SEAD – Salzburg; Anton Bruckner Privatuniversitat – Linz, Austrija). Nakon stečene diplome, živi i radi kao plesač i pedagog u Austriji i Njemačkoj, 2008 godine dobitnik je DanceWEB stipendije u Beču (ImpulsTanz Festival). 2009 godine osniva umjetničku organizaciju Kabinet, u čijoj produkciji ostvaruje vlastite autorske radove (Markacije; Braća Kalc/Kamo sve to vodi?; Honestly, me; We’re in this together). 2010. godine definitivno se vraća u Hrvatsku i potpuno se posvećuje djelovanju u području suvremenog plesa. 2010. godine postaje predsjednica Upuh-a Rijeka. 2012. godine postaje član HZSU kao samostalna plesna umjetnica. Pedagoški je niz godina djelovala unutar Udruge za scenske umjetnosti Prostor Plus, a od 2014. predaje scenski pokret na Sveučilištu u Rijeci (studij Gluma i mediji). Kao autor i izvođač surađivala je sa mnogim domaćim i inozemnim umjetnicima (Ivana Müller, Lenka Udovički, Edvin Liverić, Selma Banich, Žak Valenta, Willi Dorner, Damir Zlatar Frey, Rosana Hribar, Gregor Luštek, An Kaler, Putokazi, &TD teatar, Danspoolen, Kazalište Ulysses, HIPP, Plesni centar Tala, Prostor plus, Trafik, Drugo more, Rubikon, Krila, i dr.) te gostovala na raznim festivalima u zemlji i inozemstvu (MESS, Mittelfest, Platforma, Fronta, Tjedan suvremenog plesa, Perforacije, Zoom festival, Riječke ljetne noći i dr.). U 2016. je umjetnička direktorica Festivala suvremenog plesa i pokreta Periskop, a svojim umjetničkim i pedagoškim radom kontinuirano radi na promociji i razvoju suvremenog plesa u Rijeci.