Braća Kalc

Braća Kalc

Autori i izvođači: Ivana Kalc, Marko Kalc
Fotograf: Kristijan Vučković
Svjetlo: Danijel Grdić
Glazba:
Ivana Kalc, Marko Kalc
Raul Yebra “Lemone”
Franz Ferdinand “Walk Away”
Trajanje: 40 minuta

“Where does it all lead? What will become of us? These were our young questions, and young answers were revealed. It leads to each other. We become ourselves.”
— Patti Smith

Plesna izvedba Ivane i Marka Kalc postavlja pred nas dvije nelinearne linije intimnog i  profesionalnog prožimanja odnosa brata i sestre plesača te specifičnosti koje iz takve relacije proizlaze; jedan tip osobnog narativa temelji se na intimnim ritualima koji se dijele s bratom/sestrom kroz odrastanje, dok drugu razvojnu liniju, onu profesionalnu, prepoznajemo kroz formalni prikaz procedura mišljenja mogućih kompozicijskih i stilskih rješenja. Pri dekonstrukciji pokreta, odnosno različitih kompozicijskih elemenata situacija čekanja, naslućivanja događaja koji se iščekuje, nepomičnosti itd., brat i sestra Kalc koriste akcije zadirkivanja i međusobne brige kao poziv na buduću intimnu i umjetničku akciju što kroz predstavu postaje i svojevrsni modus operandi na razini postavke čak i ako ne znamo kamo sve to vodi, moramo saznati što je uopće potrebno da bismo (ponovno) krenuli. (Nataša Antulov)

Ivana Kalc

Žena, majka, plesačica. Od 2001 članica udruge Prostor+, u sklopu koje započinje svoju plesnu edukaciju. Nastavlja 2004 na SEAD-u (Austrija) i 2005 na privatnom sveučilistu Anton Bruckner (Institute for Dance Arts, Austrija). Nakon stečene diplome, živi i radi kao plesni pedagog u Austriji i Njemačkoj te surađuje u sa domaćim i inozemnim umjetnicima. 2008. godine osniva umjetničku organizaciju Kabinet. 2010. godine definitivno se vraća u Hrvatsku i potpuno se posvećuje djelovanju u području suvremenog plesa (umjetnički i pedagoški).

Marko Kalc

Svoje plesno obrazovanje započinje u “Prostor Plus” u Rijeci te 2008. godine postaje članom. Nastavlja svoju edukaciju na brojnim plesnim i kazališnim radionicama u Hrvatskoj i inozemstvu.
Završio je MAPA (Moving Academy for Performing Arts) program i Nomad Dance Academy. Autor i izvođač mnogobrojnih predstava.

Produkcija