Dancing moms

Dancing moms

Autori / izvodači: Ivana Kalc, Mila Čuljak
Autor glazbe: Adam Semijalac
Fotografija: Kristijan Vučković
Video: Damir Jevtić
Produkcija: Kabinet

Financijski podržali:
Odjel gradske uprave za kulturu Grada Rijeke,
Ministarstvo kulture Republike Hrvatske 

Projekt Dancing Moms je svojesvrsni hommage instituciji majčinstva, umjetničko istraživanje izvedbe majčinstva. Obitelj, kao dominatni oblik organizacije reproduciranja svakodnevnog života i najčešće brige o djeci, doživjela je određene transformacije. Ipak, i dalje najveću odgovornost za društvenu kultivaciju i reprodukciju i brigu o djeci u suvremenom društvu (s)nose žene. Mnogi aspekti istraživanja o majčinstvu sugeriraju da će majčinstvo, a pogotovo veza između majčinstva i zaposlenosti i dalje biti važna komponenta uporne rodne nejednakosti. Kako se odnosimo prema radu? I koje su nam mogućnosti stvarati i djelovati kroz majčinstvo? Kako naš rad djeluje na obitelj? Koliko razumijevanja za potrebe svoga rada dobivamo od mikrookoline? Što predstavlja koncept „majka 21.stoljeća” i koliko se on promijenio (samo u posljednjih stotinjak godina)? Samo su neka od pitanja koja nam postavljaju Dancing Moms.

Manifest I danced Adama Semijalca koristio se u predstavi Ovo je predstava za sedam izvođača i publiku, 2011. i performansu 06:59 (Ples je ideja koja odbija umrijeti), 2012.

Mila Čuljak

Majka, radnica u kulturi i obrazovanju. Specijalizirala se u lip sync tehnici. Autorica, izvođačica i suradnica u projektima za TRAFIK Tranzicijsko-fikcijsko kazalište, kooautorsku inicijativu OOUR, DB Indoš – House of Extreme Music, plesni projekt llinkt!, Prostor+, kazališna radionica Malik, Kik Melone, HNK Ivana pl. Zajca. Jedna je od pokretača edukacije u suvremenom plesu i inkluzivne plesne scene za osobe s dječjom i cerebralnom paralizom u Rijeci. Sudjelovala na nekim od festivala kao što su Biennial of emerging artists, Biennial of young artists from Europe and Mediterranean, Tjedan suvremenog plesa, Platforma.hr, Riječke ljetne noći, WARP pogon Zagreb, OP-art festival, Crna ovca, Singapore Fringe Festival, TheatreszeneEuropa. Debitirala u nagrađivanom dokumentarnom filmu „Marijine“ redateljice Željke Sukove. Godinama surađuje s glazbenikom Adamom Semijalcem (Bebè na Volè), a kroz to je između ostalog, nastao soundtrack album za izvedbu Heroine s kojeg su dvije pjesme uvrštene na kompilaciju Strašni Riječani. Kao plesna pedagoginja djeluje kroz Prostor +, EkS scenu i kao učiteljica suvremenog plesa i voditeljica Osnovne škole za klasični balet i suvremeni ples pri OŠ Vežica u Rijeci. Vjeruje u cjeloživotno učenje.

Ivana Kalc

Žena, majka, plesačica.  2003. godine odlazi u inozemstvo na studij suvremenog plesa (SEAD – Salzburg; Anton Bruckner Privatuniversitat – Linz, Austrija). Nakon stečene diplome, živi i radi kao plesač i pedagog u Austriji i Njemačkoj, a 2008. godine dobitnica je DanceWEB stipendije u Beču. 2009. godine osniva umjetničku organizaciju Kabinet, u čijoj produkciji ostvaruje vlastite autorske radove (Markacije; Braća Kalc/Kamo sve to vodi?; Honestly, me – solo u 5 činova; We’re in this together). Autorska predstava Naša stvar uvrštena je u Plesnu mrežu Hrvatske kao jedna od najboljih predstava u 2016. Surađivala je sa raznim umjetnicima i organizacijama, te je gostovala na mnogim festivalima u zemlji i inozemstvu. Suradnica je na kolegiju Glumac i koreografija na studiju Gluma i mediji pri Akademiji primjenjenih umjetnosti u Rijeci. U 2016. je umjetnička voditeljica Festivala suvremenog plesa i pokreta Periskop.

 

 

Produkcija