Pozivamo vas na predstavu “Melodrama”, autorice Ivane Kalc, u produkciji Umjetničke organizacije Kabinet.

Premijera će se održati u petak, 10.09.2021. u 20:00 sati u Hrvatskom kulturnom domu na Sušaku, a repriza u subotu, 11.09.2021.  u isto vrijeme, na istoj lokaciji.

Ulaznice nije potrebno rezervirati, te se mogu nabaviti na mjestu izvedbe prije početka predstave. Ulaznice su besplatne, odnosno, primaju se donacije, u gledateljima prihvatljivom iznosu.

Inspirirana djelom “Društvo spektakla” autora Guy Deborda iz 1967., autorica istražuje spektakl kao produžetak konzumerističkog kapitalizma/tržišta, a koji se proširio svim sferama ljudskog života te ovladao načinom na koji percipiramo stvarnost. Spektakl nije ništa drugo nego ekonomija koja se razvija zbog sebe same, a njegova društvena uloga je proizvodnja otuđenja. Stvara se kultura potrošnje u kojoj značaj dokolice poprima nove dimenzije i više nije slobodan izbor pojedinca, već je podređen tržištu i gomilanju kapitala. Spektakl proizvodi otuđene (ne)aktivnosti, poput gledanja TV-a, shoppinga, društvenih mreža i slično, te potiče izolaciju stvarajući “usamljenu gomilu”. Iako subjekti dobrovoljno sudjeluju u tom tržištu, odnosno proizvodnji spektakla, činjenica je da zapravo nisu svjesni niti svog sudjelovanja niti same proizvodnje spektakla. Uspon medija i tehnološki napredak u sve većoj mjeri oblikuje stvarnost, upravlja društvenim i individualnim aktivnostima te utječe na reorganizaciju društvene strukture i subjekta. Melodrama istražuje na koji način pojedinac danas živi u takvom društvu te koje su posljedice spektakularizacije života. Ona je imitacija i prenaglašenost stvarnosti, ukalupljena u uprizorenju same sebe, zarobljena u repeticiji i prividnom kretanju, u beskrajnom “skrolanju” u beskonačno ništa (“endless scroll”).

Koreografija i izvedba: Ivana Kalc
Glazba: Josip Maršić
Dizajn svjetla: Ivan Bauk
Majstor rekvizite: Dean Rožić
Dizajn vizuala: Andrea Žic
Fotograf: Karlo Čargonja
Snimatelj: Damir Jevtić
Produkcija: Kabinet
Koprodukcija: ICI-CCN de Montpellier-Occitanie
Financijska podrška: Grad Rijeka, Primorsko-goranska Županija

Projekt je koproduciran od strane ICI-CCN de Montpellier-Occitanie kao dio Life Long Burning projekta podržanog od strane Europske komisije.
Rad Umjetničke organizacije Kabinet podržava Zaklada Kultura nova.