U razdoblju 15.07.-23.07.2021. koreografkinja Ivana Kalc i skladatelj Josip Maršić boravili su u Montpellieru (Francuska) kao gostujući umjetnici u DANCE HUB rezidenciji u ICI-CCN Montpellier . U rezidenciji su provodili umjetničko istraživanje i stvarali izvedbeni materijal za novu solo predstavu Ivane Kalc “Melodrama” u produkciji Kabineta.

Melodrama* istražuje probleme otuđenosti, izolacije i valorizacije pojedinca, tehnološku uvjetovanost rada i zarade, te načine nošenja sa tim fenomenima života u današnjem društvu. Bazirajući se na djelu “Društvo spektakla” autora Guy Deborda, autorica Ivana Kalc istražuje spektakl kao produžetak konzumerističkog kapitalizma/tržišta, a koji se proširio svim sferama ljudskog života te ovladao načinom na koji percipiramo stvarnost. Društvena uloga spektakla je proizvodnja otuđenja. Spektakl nije ništa drugo nego ekonomija koja se razvija zbog sebe same. Stvara se kultura potrošnje u kojoj značaj dokolice poprima nove dimenzije i više nije slobodan izbor pojedinca, već je podređen tržištu i gomilanju kapitala. Spektakl proizvodi otuđene (ne)aktivnosti, poput gledanja TV-a, shoppinga, društvenih mreža i slično, te potiče izolaciju stvarajući “usamljenu gomilu”. Iako subjekti dobrovoljno sudjeluju u tom tržištu, odnosno proizvodnji spektakla, činjenica je da zapravo nisu svjesni niti svog sudjelovanja niti same proizvodnje spektakla. Uspon medija i tehnološki napredak u sve većoj mjeri oblikuje stvarnost, upravlja društvenim i individualnim aktivnostima te utječe na reorganizaciju društvene strukture i subjekta.

Cilj ovog programa jest istražiti na koji način pojedinac danas živi u takvom društvu, kako ga gradi i kako se nosi s njim, koje su posljedice proizvodnje spektakla te ukazati kako je Debord-ovo djelo iz 1967.godine danas aktualnije nego ikad prije.

Premijera predstave očekuje se početkom rujna 2021.godine u HKD-u na Sušaku.

Rezidencija je dio Life Long Burning projekta te je financirana sredstvima Kreativne Europe.

*Projekt Melodrama je koproduciran od strane ICI-CCN de Montpellier kao dio Life Long Burning projekta podržanog od strane Europske komisije.