Umjetnička organizacija Kabinet otvara upise u novu plesnu sezonu – prijavite se na satove suvremenog plesa!

Satovi suvremenog plesa održavaju se u HKD-u na Sušaku u sljedećim terminima, u 2 grupe (početna i napredna)*:

  • ponedjeljak 20:00-21:00 / 21:00-22:00
  • srijeda 19:00 – 20:30 / 20:30 – 22:00

*početna i napredna grupa se definiraju prema sposobnostima polaznika

 

Što je cilj ovoga programa?

Cilj nam je u inspirativnom i ugodnom okruženju proširiti svijest o važnosti kretanja, tijelu i prostoru, te kroz kreativan i zabavan način omogućiti razvoj koordinacije i motoričkih sposobnosti.

 

Kako izgleda sat suvremenog plesa u Kabinetu?

Svaki sat započinje zagrijavanjem, koje se sastoji od kondicijskih vježbi i vježbi snage, ali i različitih vježbi iz područja yoge i pilatesa. Slijede vježbe i kratke sekvence na podu, koje istražuju kako tijelo funkcionira u dodiru sa podom, kako kontrolirati težinu, padanje i dizanje bez ozljeda, te kako izbalansirati napetost i opuštenost mišića. Stojeće vježbe su tehničke prirode i inspiraciju uzimaju iz vokabulara klasičnog baleta, kako bi se tijelo u vertikalnom stavu postavilo u pravilan položaj uz funkcionalno korištenje mišićne mase te kako bi se uspostavila pravilna koordinacija ruku i nogu. Vježbama kroz prostor i plesnim sekvencama vježbamo fluidnost pri kretanju, tjelesno pamćenje, kondiciju, prostornu orijentaciju i konačno ono najvažnije: kako se slobodno i s užitkom kretati kroz prostor. Sat završava vježbama istezanja i opuštanja, uz svjesno korištenje disanja.

 

Što ćemo sve naučiti?

Naglasak edukacije je na „release“ tehnici i radu na podu (floorwork), te zanimljivim i vrlo jednostavnim vježbama i strukturiranim sekvencama, koje će unaprijediti koordinaciju pokreta, razviti mekoću i lakoću pri kretanju te osnažiti povezanost tijela, uma i duha.

Na satovima suvremenog plesa susrest ćemo se sa pojmovima poput težine, težišta, gravitacije, impulsa, inercije, suspenzije, spirale i balansa. Saznat ćemo kako se tijelo anatomski ponaša u različitim situacijama, kako funkcionalno trošiti energiju te kako naše tijelo, koje je drugačije od drugih tijela, može izvoditi istu koreografiju. Naučiti ćemo razliku između različitih vrsta okreta i skokova, kako padati bezbolno i dizati se s lakoćom, a naučiti ćemo i kako fluidno povezati pokrete kako bi izveli zadanu koreografiju. Osvijestiti ćemo i proces disanja pri fizičkom naporu i kako disanjem podržati pokret. Naučiti ćemo mnoštvo vježbi, sekvenci i koreografija, ali i praktičnih činjenica o anatomiji, što ostaje za cijeli život i svakako koristi u svakodnevnom životu.

 

Koliko traje program i tko se sve može upisati?

Program traje od listopada 2023. do kraja lipnja 2024., uz pauzu za Božić i Novu godinu.

Upisi su otvoreni za sve odrasle osobe (18+), koje žele osvježiti svoju svakodnevicu i rasplamsati svoju maštu kroz vježbanje, pokret i ples.

Napomena:

Upisi su mogući tijekom cijele godine, međutim prilagodba programu ovisi isključivo o vlastitom znanju i iskustvu. To znači da, ukoliko se kao početnik upišete tek u veljači, morate biti svjesni da ste propustili neke od osnova koje su već obrađene prethodnih mjeseci, pa ćete morati učiti u hodu, ubrzanim tempom i imati strpljenja.

 

Što je potrebno za pohađanje programa?

Za pohađanje satova suvremenog plesa potrebna je prikladna odjeća (majica kratkih rukava i rastezljive hlače/trenerka/tajice), pamučne čarape i obavezno bočica vode.

Za prijave i dodatne informacije obratite nam se porukom ili na 091 90 10 834.